本周熱帖

查看

回復

go

MOC 救援維修飛行服務隊!Orca & Carrier

樓主

一直都有呢個諗頭去整一架未來少少既飛機,因為直升機都始終有少少 old school,哈哈,可能係我太想我個 Lego 城進化啦...好耐之前為左某啲件買左 7686,留低既件就自己整過架拖頭,但係飛機就唔鍾意唔砌,諗下諗下,不如完成埋我想要既野啦!

首先睇左好多關於 concept planes 既野,再畫下 sketch :P

過程唔講喇,用左成個幾月去整 XD 一睇就睇個最後版本啦~ 首先係整個團隊先!
有個架 standard 既 flatbed truck 60017,跟住係右邊既自製重型拖車 Wheel-lift Wrecker,中間既就係今次既主角喇,係 Orca & Orca Carrier!

Orca 係由 C&C 既遊戲個度黎既,我想係講呢架機係我個城市發生,再未來啲到世界大戰既 C&C 年代就變成佢個架戰機

架車就變成係一體化既五對轆既運輸貨車,上面仲有啲工具用黎維修同補給!

機司上去啦,要試一試飛呀!

飛機用左新既 Stark Industry Arc Engine,起飛無難度!

飛機全樣貌

尾部...個引擎向前,係向前飛緊既形態

尾部既降落架,可以向後摺起,仲有 floodlight 作搜索用途!

最後,係貨車有工具之餘,都有個少少既電腦及雷達去俾機司係天上面定位,進行一系列既工作!

有無留意飛機中間既十字?個度係俾架加 add-on clips 進行任務!下回解釋俾你聽!

沙發
回復 1# niteangel 的帖子

感謝您的分享

照片中的載具起降(引擎發動 , 發煙的感覺)不錯 ...
載具的MOC本體也出色 ....

板凳
Thanks! 我會繼續努力努力!

cxx350 該用戶已被刪除
地板